Barnen har arbetat med känslan överraskad och förvånad. Barnen blir överraskade av "När min katt skrämmer mig" eller när "Mamma ger mig paket". Underbara tankar!!
Vi har varit vid "fiskdammen" och letat efter vårtecken. Vi såg att det kommit knoppar på buskarna och vi hörde fågelkvitter. Vid fiskdammen mätte vi temperaturen på vattnet och det var + 5 grader. I vattnet upptäckte vi småkryp som vi tog med oss hem till förskolan. Barnen funderar på om det kan vara skalbagge, fisk, orm eller kanske en plattfisk.
I förskolan ska barnen utveckla sin förmåga för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur. (Lpfö 98)
På Stora Äventyret jobbar barnen med textila material, de använder våffelväv och lär sig olika stygn, som bland annat resulterat i en fin kudde. Både flickor och pojkar har haft ett stort intresse för detta.
I förskolan skall flickor och pojkar ha samma möjlighet att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.
På Kristallen hänger blomkrukor tillverkade av mjölkpaket i fönstren. Eftersom avdelningen arbetar med grön flagg har de tillverkat egna krukor för att återvinna.
I dessa har barnen satt olika frön. Ska bli spännande att se vad som kommer upp!
I måndags var det första riktiga vårdagen. Barnen var ute en lång stund på förmiddagen. Det gjordes en massa jordgubbs/sandtårtor under utevistelsen. De räknades om och om igen..
På Vitsippan arbetar vi med gratistidningar för att upptäcka olika dilemman i världen. Dessa diskuterar vi sedan tillsammans med barnen och försöker förstå.
Det har handlat om en anka som fick en ny fot eller apor som invaderar lägenheter. Barnen är mycket intresserade och har fått en annan insikt i hur det kan vara och vad saker och ting kan bero på.
I förskolan ska barnen utveckla respekt för allt levande och omsorg om närmiljön, samt lyfta fram och problematisera etiska dilemma och livsfrågor.(Lpfö 98)
I hallen på Stora Äventyret 1 har pedagogerna anslagit bilder och läroplanscitat för att på så sätt synliggöra för föräldrarna vårt uppdrag, och konkret visa hur detta sker i den praktiska vardagen.
Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjlighet till inflytande.( Lpfö 98)
Här har barnen fått arbeta med att konstruera fordon av mjölkpaket. Det började med att en pedagog byggde en modell, sedan var barnen inte sena på att själva vilja bygga egna bilar, bussar och rymdskepp.
Enligt läroplanen skall barnen få utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
För att konkret och tydligt visa för barnen hur många dagar ett år, månad och en vecka är har vi tillverkat denna "kalender". Vi har märkt att barnen är mycket intresserade av att vi följer upp detta och de vill ha koll på läget. Samtidigt lär sig barnen siffror och får förståelse för dagar mm.
På Diamanten lekte ett barn med plus plus. Tillslut blev det ett fint mönster efter mycket fundering. Det märks verkligen att barnen på Diamanten har arbetat mycket med mönster.