Att arbeta med Normer och värden i förskola; På vår förskola använder vi oss av en serie böcker som heter kompisböcker från förlaget Natur och kultur. Här får barnen berätta för varandra hur man ska vara för att vara en bra kompis som. T ex "säga förlåt" "dela med sig", "säga stopp" mm. Vi tycker att detta har inneburit att barnen fått en djupare förståelse och insikt i hur man ska vara mot varandra för att vara en bra kompis. Lyssna och kom överens!
måndag 16 december 2013
Veckans fixare
Med veckans fixare vill vi lyfta fram varje barn under en veckas tid, då de får hjälpa till med olika slags uppgifter som t ex samling, frukt, frukost och lunch. Vi vill ge barnen känslan och upptäckten att de kan.
torsdag 12 december 2013
Julpyssel på Skattkistans Opalen
Barnen på Opalen har julpysskat. Tomtar och små lyktor har de tillverkat. Lyktorna har sockerkristaller på utsidan så det blänker fint när man tänder ett ljus i.
tisdag 10 december 2013
Veckans vetenskapliga fråga
Varje vecka så lyfter pedagogerna en fråga som utgår från barnens vetgirighet. Det har blivit en lång lista med många frågor och barnen är mycket intresserade och nyfikna. När det aktuella barnens fråga ska tas upp får det barnet stå inför sina kamrater och presentera den. Sedan försöker man tillsammans finna ett svar och ibland finns det flera.
Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Varje barn ska få utveckla sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöka förstå andras perspektiv.(Lpfö 98)
Höstens tema har varit vatten.
På Blåsippan har man använd sig av Pernilla Danielssons bok om vatten. "Kan man dricka det? Utifrån boken har pedagogerna sedan samtalat med barnen om, vad är vatten? De små barnen har visat ett stort intresse och utvecklat sin förståelse för vad vatten är.
Barnen ska i förskolan utveckla sin förståelse för naturvetenskap och sambanden i naturen. (Lpfö 98)
måndag 9 december 2013
Vad är ett land, och hur ser landets flagga ut?
När barnen återkom till förskolan efter sommaren hade de med sig sommarminnen som de sedan fick berätta om sina kompisar för. Därefter väcktes intresset för vad ett land är, och följdes sedan av att varje land har en flagga. Pedagogerna har uppmärksammat barnens intresse och nu flödar flaggor i olika material och uttrycksformer. Barnen tycker att det är mycket roligt och har lärt sig allt från hur olika länders flaggor ser ut men också matematik och kreativiteten bland barnen har utvecklats.
Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själv och sin omvärld.(Lpfö 98)
fredag 6 december 2013
Diamantens moderna granar
Barnen har gjort egna moderna granar med hjälp av tapeter, sax, lim och paljetter. De blev jättefina!
Barnen ska enligt läroplanen få utveckla sin skapande förmåga och få erfarenheter i många uttrycksformer.
Rubinens snögubbar (Skattkistan)
På Rubinen har barnen gjort snögubbar. Det var svårast att klippa de olika cirklarna.
Barnen ska enligt läroplanen få utveckla sin skapande förmåga och få erfarenheter i många uttrycksformer.
Adventskalender på Nyckelpigan (Sjöbogården)
På Nyckelpigan hänger en adventskalender i fönstret. Varje dag kommer en ny bokstav fram. Undra vilken mening alla bokstäver bildar?
Diamantens stora kvadrat
På Diamanten lyckades två av barnen samarbeta och göra en jättestor kvadrat av alla bitar utom två..
måndag 2 december 2013
Tomte Nisse har flyttat in på Skogsstjärnan
Barnen på Gröna avdelningen fick sitt första uppdrag av Nisse i dag. Han hälsar på hos barnen fram till julafton och kommer att utmana barnen med olika uppdrag varje dag. Dagens utmaning är av matematisk karaktär.
torsdag 28 november 2013
Geometri på Diamanten (Skattkistan)
Barnen på Diamanten har arbetat med geometriska former. De tränade på matematikbegreppen genom att göra hus med geometriska former.
måndag 25 november 2013
Prat om känslor på Delfinen
fredag 22 november 2013
tisdag 19 november 2013
Sjöbogårdens Humlan
På Humlan har man hängt upp alla barnens självporträtt och andra målningar så att föräldrarna ska kunna se dem på föräldramötet.
Vernissage på Sjöbogårdens Nyckelpigan
Drop in på Kristallen (Skattkistan)
I måndags var det drop in för alla föräldrar på Kristallen. Alla fick baka kakor och föräldrarna kunde titta på allt material.
Föräldramöte på Sjöbogården
I måndags kväll hade Sjöbogården föräldramöte. Kajsa som är hygiensjuksköterska var och föreläste om smittor och sjukdomar. Sedan fortsatte alla avdelningar var och en för sig.
måndag 18 november 2013
Demokrati på Hajen
Vi arbetar med demokrati och inflytande på olika sätt. Hajen skulle köpa in nya leksaker och bjöd in barnen i besluten. Legoklossarna symboliserar antal röster.
Tema vatten på Älgen
På Ljunggårdens förskola arbetar alla avdelningar med Tema vatten på olika sätt. Avdelningen Älgen har gjort regnmålningar. Först målade de med flaskfärg på papper som de sedan la ut i regnet.
De gör även olika experiment.
De gör även olika experiment.
Vilda Vargar på Pärlan (Frufällegården)
Vi arbetar vidare med vårt skogstema och riktar än mer in oss på vargarna. Barnen fascineras av hur olika varandra vargarna är - fastän de ändå är så lika. Precis som det är med människor!
Vi tittar på olika bilder av vargar, och skapar sedan med olika tekniker! Här har vi arbetat med trolldeg och med vanligt papper och färgpennor.
torsdag 14 november 2013
Boksamtal på Skattkistan
På Diamanten arbetar man med boksamtal. Någon vuxen läser en bok och sedan samtalar man om det lästa. Ibland får man stanna upp i texten och diskutera. När man har läst klart får barnen berätta om boken genom att måla bilder. Barnen är verkligen jätteduktiga på att återberätta.
Läroplanen säger:
Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera samt kommunicera med andra.
utvecklar ett intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner.
Praxisalfabetet på Diamanten (Skattkistan)
På Diamanten arbetar man aktivt med ljud. Praxis är en metod för att hjälpa barnen i deras språkutveckling. Metoden är utarbetad av logopeder och specialpedagoger. Det har visat sig vara ett bra första steg mot barnens första läs- och skrivinlärning. Praxisalfabetet fokuserar på hur bokstäverna ljudas och inte vad de heter.
Läroplanen säger:
Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera samt kommunicera med andra.
utvecklar ett intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner.
Bestickmålning på Skattkistans Opalen
ÖDenna vecka har barnen på Opalen testat att måla med olika redskap. Så här blir det när man målar med plastbestick. Enligt läroplanen skall barnen ges möjlighet att utveckla sin skapande förmåga.
Diamantenbarnen pärlar mönster (Skattkistan)
Pärlplattor är poppis att göra. Barnen på Diamanten arbetar med mönster när de gör sina pärlplattor.
Sjöbogårdens Humlan har gjort elvispsmålning
Självporträtt målade av barnen på Nolhagas Regnbågen
Barnen i förskolan ska ges möjlighet att träna sin skapande förmåga enligt läroplanen. Här har barnen på Regnbågen målat självporträtt.
måndag 11 november 2013
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)